Kronoberg

Landstinget närmar sig del av kömiljarden

Landstinget Kronoberg ryckte upp sig ordentligt under oktober när det gäller att ge kronobergarna vård i tid enligt vårdgarantin. Och landstinget ligger nu bra till för att få vara med och dela på den så kallade kömiljarden.

Staten har satt upp en miljard kronor som morot till de landsting som klarar av att uppfylla vårdgarantins krav.

Och efter septembers siffror där Landstinget Kronoberg sjönk som en sten och inte var i närheten av att uppfylla de tidskrav som ställts upp så ser oktober mycket bättre ut.

Målen är att minst 80 procent av de som behöver besöka en specialist inom vården ska få göra det inom 90 dagar, och samma mål, 80 procent inom 90 dagar gäller sedan också om man som patient behöver behandling eller operation.

Och om miljarden delats ut utifrån oktobers siffror hade Landstinget Kronoberg fått vara med och dela, 91 procent fick besöka specialist inom den uppsatta tidsramen och 83 procent hade fått operation eller behandling.

Vilka landsting som slutligen får vara med och dela på pengarna bestäms efter årets slut.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".