Dzejlana Sejdovic och hennes vänner hade gärna besökt fler skolor. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio
Växjö

Elever får bara besöka kommunala skolor

1:34 min

Friskolorna i Växjö kommun känner sig negativt särbehandlade när det är dags för niorna runt om i länet att göra sina studiebesök. Eleverna från Alvesta och Lessebo har nämligen bara ett val: att besöka de kommunala.

Under en heldag igår besökte Alvesta och Lessebo kommuners nioendeklassare Växjös gymnasieskolor. Men för eleverna fanns bara ett alternativ: att besöka de kommunala skolorna.

– Man hade velat se både de kommunala och de privata skolorna. Jag tycker det är viktigt, för alla har inte möjlighet att göra det. Så skolan borde se till att alla får en möjlighet, säger Dzejlana Sejdovic som går i nian på Grönkullaskolan i Alvesta.

Tidigare har eleverna själva fått välje, men i år har ingen frågat dem. I ett mejl till en av friskolorna förklarar Lessebo kommun att de inte har resurser för att rent logistiskt kunna besöka alla skolor. Ett argument som inte håller, menar Johan Kåberg som är rektor på den privata gymnasieskolan ProCivitas i Växjö.

– Jag vet inte vad som ligger bakom deras beslut men jag tycker det är märkligt beslut de tar. För de sätter sig ovan eleverna och beslutar att information från de kommunala skolorna är okej, men inte från friskolorna. Det hade varit ganska naturligt om eleverna själva hade fått göra ett aktivt val.

I mejlet till en av friskolorna står det dessutom att "de elever som är intresserade redan har varit på öppet hus". Men det tror inte Pontus Gadd Johansson, som också går i nian på Grönkullaskolan i Alvesta.

– Det är många som inte har varit på öppet hus bland annat mina kompisar.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista