Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Kronoberg

"Vi har inte blivit inbjudna"

Skolchefen i Alvesta svarar på kritiken
1:24 min

Att niondeklassarna från Alvesta och Lessebo kommuner bara fått besöka de kommunala gymnasieskolorna i Växjö och inte de privata friskolorna är inte särskilt konstigt. För friskolorna har till skillnad från Växjö kommun inte skickat ut någon samlad inbjudan.

– Vi har inte fått några erbjudanden från gymnasiefriskolorna om att vi skulle komma och hälsa på dem. Växjö kommun har varit ganska tydliga med att de vill bjuda in oss och då gör vi ju det naturligtvis, säger Mats Martinsson, skolchef i Alvesta kommun.

Sveriges Radio Kronoberg har tidigare berättat att de niondeklassare från Alvesta och Lessebo kommuner som snart ska välja gymnasieprogram bara fått åka till de kommunala gymnasieskolorna i Växjö och titta. Några besök på de privata friskolorna har det inte blivit. I Alvesta skyller man på friskolorna och menar att de inte skickat ut några inbjudningar, medan man i Lessebo hänvisar till resursbrist. Något som kritiserades av både representanter från friskolorna och elever.

– Man hade ju velat se både de kommunala och de privata skolorna för alla har kanske inte möjligheten att göra det själva, säger Dzejlana Sejdovic som går i nian på Grönkullaskolan i Alvesta.

Men Mats Martinsson tror att eleverna andå kommer att få den information de behöver.

– Jag tycker att vi tillfredsställer elevernas behov ganska bra genom att gymnasiefriskolorna kommer ut till oss och informerar.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".