Mycket är oklart kring den exklusiva golfresorten. Foto: Mark Earthy/Scanpix
Traryd

Ingen golfbana i Traryd - nästa år heller

1:57 min

Det blir ingen nystart för den planerade miljardsatsningen på en golfanläggning i Traryd nästa år heller. Det berättade det danska bolag som står bakom satsningen för Markaryds kommun i förra veckan.

– Enligt de uppgifter vi har fått ligger projektet stilla, bland annat i avvaktan på den finansiella situationen i Danmark, men han har för avsikt att gå vidare med det, säger Bengt Germundsson (KD) kommunalråd i Markaryd.

Kommunlarådets optimism tycks hålla sig, trots att mycket lite konkret har hänt sedan satstningen på en för Sverige unik golf- och fritidsanläggning vid Lagans östra strand presenterades för några år sedan. Ett danskt bolag skulle satsa uppemot en miljard kronor och 550 fritidshus skulle byggas. Hus som danskar köade för att få köpa, hette det då och alla jublade.

Bolaget köpte också in stora markområden och hösten 2008 invigdes Lagan Lake Golf Resort av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, naturligtvis med ett golfslag. 

– Det här är en enorm turistisk satsning och det kommer innebära att den här anläggningen fullt ut kan öka invånarantalet i Markaryds kommun med 20-25 procent, sa Bengt Germundsson då. 

Men så kom finanskrisen, försäljningen till danskarna som man sa stod i kö gick trögt, det blev problem med strandskyddet och förra året gick bolaget i konkurs.

Men det var inga problem, för huvudaktören i satsningen Mikael Klostermann fanns fortfarande kvar, så optimismen var fortfarande stor. Och i somras när Sveriges Radio Kronoberg intervjuade Bengt Germundsson trodde han verkligen på en nystart våren 2011. 

Men den tidsplanen spricker alltså, det fick Markaryds kommun veta förra veckan. Mikael Klosterman på DK Nordic säger till Sveriges Radio Kronoberg att att det nu är våren 2012 som gäller.

– Vi förhandlar just nu med externa investerare, säger han.

Och kommunalrådet i Markaryd Bengt Germundsson svarar så här frågan om han fortfarande tror på en exklusiv golfanläggning till Traryd.

– Det är den utgångspunkten jag jobbar efter tills dess att det visas att det misslyckas. 

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista