Olesen är inget oppositionsråd, anser Christel Gustafsson. Foto: Ulf Myrestam/Sveriges Radio
Alvesta

MP ifrågasätter S som oppositionsparti

"Dom är ett stödparti"
2:49 min

Är ett parti som har ett samverkansavtal med dom styrande partierna verkligen ett oppositionparti? Den frågan är aktuell eftersom oppositionspartiet på pappret, Socialdemokraterna, också är stödparti åt Alliansen.

Christel Gustafsson från Miljöpartiet och Lars-Olof Franzén, från Alvesta-alternativet anser att förslaget från moderaten Mats Johnsson och socialdemokraten Robert Olesen, som bland annat innebär att Olesen blir oppositionsråd på 80%, inte är något vidare bra. De anser nämligen inte att Olesen är ett oppositionsråd i ordets rätta bemärkelse.

– Vi har nu ingen i Alvesta som är i opposition och som får lön för sitt politiska arbete, det tycker jag är en svaghet, säger miljöpartisten Christel Gustafsson.

Men är inte Robert Olesen och Socialdemokraterna i opposition?

– Jag uppfattar Socialdemokraterna som ett stödparti och inte som ett oppositionsparti, säger Christel Gustafsson.

Hur påverkar detta oppositionsarbetet?

– Allt oppositionsarbete sker ju helt på ideell basis, jag tycker det är odemokratiskt. Vi har ju inte råd att lägga ner lika mycket tid. Det känns märkligt när man nu  har pengar till politiskt arbete.

Robert Olesen har avböjt att kommentera kritiken.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".