Bengt Germundsson. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Markaryd/Stockholm

KD:s partisekreterare kritiserar Germundsson

1:34 min

Markaryds kommunalråd, kristdemokraten Bengt Germundssonk får hård kritik av kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren för att Germundsson kritiserat partiledaren Göran Hägglund.

I en mejlväxling med Bengt Germundsson, skriver Sjögren att han har "vädjat" om att Germundsson ska besinna sig och att hans oro för honom ökar.

"Du är ute efter Hägglunds skalp och det pratas om det varthelst jag kommer" skriver han och förklarar senare att han har tappat allt förtroende för Germundsson.

Mejlet offentliggjordes i tidningen Expressen idag, samma dag som kristdemokraternas partistyrelse. Ledningen har inte träffats sedan partiledaren Göran Hägglund för en tid sen uttalade att partiet måste ifrågasätta hjärtefrågan vårdnadsbidraget. Kristdemokraterna gjorde också sitt tredje förlustval på raken. 7 av 19 riksdagsledamöter har i Ekots rundringning tidigare sagt att dom saknar förtroende för Hägglunds ledarskap. Partistyrelseledamoten Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, har kanske varit tydligast i sin kritik mot partiledningen, som han menar är toppstyrd - att Hägglund inte förankrat utspelet om vårdnadsbidraget.

Inne på mötet idag har, enligt vad Sveriges Radio erfar, ett hett meningsutbyte mellan Sjögren och Germundsson pågått - där båda fick stöd i olika läger. Utåt beklagar partiledaren Göran Hägglund partisekreterare Lennart Sjögrens agerande.

-- Det var olämpligt i form, tonläge och ordval, säger Göran Hägglund.

Är du rätt man att driva Kristdemokraterna inför 2014?

– Jag har blivit vald vid sju, åtta gånger tidigare, det visar att det finns ett starkt stöd i partiet. Så jag fortsätter väldigt gärna, säger Göran Hägglund.

Bengt Germundsson säger till Sveriges Radio Kronoberg att han beklagar att mejlet från Sjögren kom fram till offentligheten och att det inte var han som skickade det till media.

– Jag beklagar att det här kom till allmänhetens kännedom, jag och Lennart har rett ut det här idag och jag känner mig nöjd med den ursäkten jag fått, sa Bengt Germundsson efter mötet.

Och Germundsson är på det hela taget nöjd med dagens möte. Han säger att han fått bekräftelse på att det finns problem av den arten som han flaggat för. 

– Det var en rak och öppen dialog vi hade idag med mycket högt till tak, vi vädrade både den kritik jag lyft upp och annat. Jag är mycket nöjd med den dialog vi haft. Det har varit välgörande.

Bengt Germundsson säger också att hela partistyrelsen inklusive han själv ställer sig bakom Göran Hägglund som partiledare.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista