1 av 2
Mycket snö gör det svårt att klara budgeten. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix
2 av 2
Christer Wånehed, ansvarig bland annat för snöröjningen i växjö kommun. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Dyrt med rekordtidigt snöfall

1:45 min

Snöfallet över länet som gett ovanligt stora snömängder så tidigt kan komma att ställa till ytterligare överskridanden av årets budget på flera håll i länet. Redan efter den gångna vintern hade ju snöröjningsanslagen sprängt taket i de flesta av länets kommuner.

– Det här snöfallet innebär en stor kostand och vi ligger ju redan med ett underskott, så det här var ju inte precis vad vi önskade oss, säger den som är ansvarig för snöröjningen i Växjö kommun, Christer Wånehed.

Efter den gångna snörika vintern har man räknat med ett underskott på totalt tre och en halv miljon för hela 2010.

– Men blir det ett eller två liknande snöfall före nyår då är det kört, då klarar vi inte ens det, säger Christer Wånehed.

Situationen är likartad i länets övriga kommuner. Ett så pass rejält snöfall som häromdan det innebär för Växjö kommun att omkring 50 maskiner och 150 personer ska ut på gator och vägar, och det kostar närmare en halv miljon kronor. Med en budget på över 12 miljoner så klarar man inte fler än 10-12 snöfall av den storleksordningen under en vinter.

Någon uppräckning av anslaget för snöröjning för 2011 efter den mycket snörika vintern 2010 har det inte blivit, och de obligatoriska klagomålen på snöröjningen har ännu inte varit så många, tycker Christer Wånehed.

– Vi har väl fått 20-30 samtal. De flesta från villaägare som klagar på snövallar framför garageinfarter. Men i stort tycker jag växjöborna klarar de här bra. Det verkar som om man vant sig lite efter den gångna vintern.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista