DreamHack i Jönköping. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix
Jönköping

Världsrekord på Dreamhack

5:06 min

I år är det tio år sedan världens största LAN, Dreamhack, slog upp dörrarna på Elmia i Jönköping. Och ni helgen är det i full gång igen. En av alla där är 15-årige Rasmus Edvardsson från Ljungby.

– Det är härlig stämning här och bra musik, mycket folk. Jag är här för att första gången, jag vill spela och hänga med kompisarna, säger säger Rasmus Edvardsson som säger att han ändå fick en timmes sömn under natten till fredagen.

Känner du dig redo för en ny fajt?

– Ja, fast först ska jag gå och bada.

Vad blir häftigast med helgen?

– Det är ett band som spelar imorgon, det blir nog häftigt, säger Rasmus.

Dreamhack väntas i år återigen slå världsrekord i LAN. Det innebär att över 10500 datorer kommer vara ihopkopplade för att spelas på. 

Och det krävs en stor maskin och mycket jobb bakom det hela. 500 personer som jobbar med allt från tekniken till maten.

Något som också diskuteras är när det gäller Dreamhack är fildelning. Och visst förekommer det, trots att det är olagligt, säger flera besökare som Sveriges Radio pratat med. 

– Man har med sig sin egen dator, fildelar man hemma, fildelar man med största sannolikhet här, säger Fredrik Nyström, presschef på Dreamhack.

Det är inget ni tar ansvar för?

– Datorerna är ju personliga, man får ta ansvar över sitt eget, säger Fredrik Nyström.

Viktor Mattsson
viktor.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista