Linda Kazmierczak, beredskapsdirektör i Kronobergs län. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Fabriker stängs vid akut elbrist

1:32 min

Vid elbrist slår ett strömavbrott blint mot hela samhället. Därför har regeringen gett kommunerna och länsstyrelsen i uppdrag att göra en elförsöjningsplan som ska skydda människor och viktiga samhällsfunktioner.

– De senaste åren har vi vid flera tillfällen varit nära elbrist, som gör att systemet kan kollapsa eller att man måste stänga av elen för att rädda systemet, säger beredskapsdirektör Linda Kazmierczak.

Nu vill regeringen att Länsstyrelsen, tillsammans med kommunerna, skapar en elförsörjningsplan som ska garantera strömförsörjningen för tele,- vatten och avlopp, akutsjukvården och äldre,- och barnomsorgen. Elförsörjningsplanen ska också prioritera polisen och räddningstjänsten.

– Länsstyrelsernas uppdrag är att tillsammans med kommunerna och andra aktörer, göra en prioritering av samhällsviktiga verksamheter. Vid elbrist ska det vara klart vilka verksamheter som i första hand ska få behålla elen, och hos vilka man ska stänga av, säger Linda Kazmierczak.  

Kan ni inte göra så idag?

– Idag om man behöver stänga av elen för att rädda systemet måste man stänga av väldigt stora områden oavsett vilka användare det drabbar.

Elförsörningspalnen ska vara klar och kunna användas från 2012. Och eftersom det handlar om prioriteringar betyder det att stora fabriker kan tvingas stänga vid akut elbrist.

– Jag tror det kan väcka diskussioner hos kommersiella aktörer, men egentligen är det enkelt: Vi måste prioritera verksamheter som är viktiga för befolkningens liv och hälsa och för samhällets funktionalitet, säger beredskapsdirektör Linda Kazmierczak.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista