Inga fler undantag när det gäller ålfiske. Foto: Björn Larsson/Rosvall/Scanpix
Sverige

Inget mer fritidsfiske efter ål

"Det är inte rimligt med undantagsområden"
1:37 min

Nu föreslår Fiskeriverket att allt fritidsfiske efter ål ska upphöra från första januari 2011.

Redan för tre år sedan förbjöds ålfisket, men fiskevattenägare har kunnat fortsätta att fiska på undantag, men nu vill fiskeriverket att förbudet ska gälla fullt ut efter nyår.

– Fritidsfiskarna kommer att få sluta att fiska ål i de här sötvattensområdena där man kunnat fortsätta att fiska ål utan tillstånd. Den möjligheten tas nu bort, säger Johanna Eriksson på Fiskeriverket

Varför är det så viktigt att de slutar att fiska?

– Det viktigt för vi har ett generellt ålfiskeförbud i hela landet och ur kontrollsynpunkt och spårbarhet så är det viktigt att den ålen fiskas av de som har tillstånd. Man ska inte kunna säga att man har fiskat ål i de här undantagsområdena och så är det fiskad någon annanstans.

Så du menar att det är mycket fusk?

– Jag menar inte att det fuskas mycket men vi ska ta fram bestämmelser som är kontrollerbara och det är inte rimligt att man har undantagsområden, säger Johanna Eriksson på Fiskeriverket.

 Yrkesfiskarna som har tillstånd ska till skillnad från fritidsfiskarna få fortsätta att fiska ål För att räknas som yrkesfiskare ska man de senaste åren ha fångat mer än 400 kilo per år och anmält fångsten till Fiskeriverket. Men hade det då inte varit bättre att förbjuda yrkesfisket som fångar mer ål än fritidsfisket?

– Det kan man tycka. Fast där har fiskeriverket redan gjort den bedömningen utifrån den Svenska förvaltningsplanen att vi kan tillåta ett yrkesfiske.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".