1 av 2
Ålyngel. Foto: Philipp Guelland/Scanpix
2 av 2
Gösta Hyltén-Cavallius. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Åsnen

"Ålfiskeförbudet ett slag i luften"

Fritidsfiskare kritiska till förbudet
1:51 min

Förslaget att förbjuda ålfiske är ett slag i luften och räddar inga ålar. Det anser många fritidsfiskare som satsat mycket pengar på att sätta ut ål i sjöarna.

Det är inte fisket idag utan vattenkraften som är det stora hotet, anser Gösta Hyltén-Cavallius, som är ordförande för fiskevårdsområdet i sjön Åsnen.

– De ålar vi inte fångar här kommer att malas sönder i turbinerna nedströms Åsnen.

Vill förbjuda allt fritidsfiske
För att rädda ålen som är rödlistad och klassad som akut hotad vill Fiskeriverket nu från 1 januari förbjuda allt fritidsfiske av ål i sjöarna.

Fiskeriverket vill att den lekmogna ålen ska kunna ta sig till Sargassohavet utan att bli uppfiskad men eftersom ålen på sin väg till havet ändå dödas i kraftverken är förbudet meningslöst. Ålen måste först på något sätt hjälpas förbi kraftverkens köttkvarnar menar Gösta Hyltén-Cavallius.

– I så fall måste Fiskeverket se till att få ett system som fångar ålen när den vandrar ut i södra Åsnen för att köra ut den med lastbil till havet.

Ser det som konfiskering
Eftersom kraftstationer också hindra ålen från att att vandra upp i sjön Åsnen har fiskevattensägarna de senaste tio år satsat ett par miljoner kronor på utsättning av ålyngel.

– De ålarna är ju inte fångningsbara förrän de är uppåt 15 år så det är en form av konfiskation av staten. Vi har spenderat pengar på att placera ut ålyngel i många år och nu får vi plötsligt inte fånga den längre.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".