1 av 2
Landstingsrådet Suzanne Frank (M) inviger den nya MRT-anläggningen på Växjö lasarett. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
2 av 2
En av de nya MRT-kamerorna. Patienten läggs på britsen som sen skjuts in i kameran där magnetfältet ger bilder av den kroppsdel som ska undersökas. Det tar 30-60 minuter. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Landstinget Kronoberg

Nya magnetkameror för 50 miljoner

1:43 min

I dag invigde landstingsrådet Suzanne Frank de nya magnetkamerorna på lasaretten i Ljungby och Växjö.

Fler patienter i Kronobergs län kommer att framöver slippa många utredande undersökningar med diverse instrument inne i kroppen eller med kontrastinjektioner. I dag invigdes nämligen nya magnetkameror på både Ljungby och Växjö lasarett.

Det var landstingsrådet Suzanne Frank (M) som klippte bandet till de nya magnetkamerorna på Växjö lasarett, och hon betonade att både Ljungby och Växjö lasarett får del av utökad och moderniserad MRT-kapacitet.

Magnetkameror för 50 miljoner
Magnetkameror används för att ställa allt fler diagnoser, men väntas också komma att spela en viktig roll vid olika behandlingar, bland annat cancer.

Både lasaretten i Ljungby och Växjö förses med nya och fler magnetkameror till en total kostnad på drygt 50 miljoner.

Slipper skadlig strålning
Med MRT slipper man den slipper den skadliga röntgenstrålningen, men den gamla röntgentekniken kommer även fortsättningsvis att finnas kvar.

Med magnetkameran tas ett stort antal bilder av kroppens mjukdelar, och med de nya kamerorna kan ännu bättre undersökningar göras säger Pia Petersson, överläkare på röntgenavdelningen vid Växjö lasarett.

– Vi kommer att börja göra mer avancerade undersökningar som vi inte kunnat göra tidigare, som till exempel undersökningar av blodkärlen i benen. Eftersom vi också har fördubblat antalet magnetkameror i landstinget kommer vi att kunna ta emot fler patienter och därmed korta köerna.

Fler patientgrupper kommer också att kunna dra nytta av MRT i framtiden.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista