Christer Wånehed visar containern på Söderleden i Växjö där kommuninvånarna kan hämta gratis sand. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

Osandade cykelbanor - ett fall för cykeljouren

"Vi kontrollerar genast ärendet"
1:29 min

Sedan en tid tillbaka finns en cykeljour i Växjö. Dit kan cyklister ringa och klaga om det ligger krossat glas på cykelbanan eller inte är ordentligt snöröjt till exempel.

– Det är framförallt halkan man ringer om vid den här tiden på året. Det kanske inte är snöröjt riktigt bra på alla ställen eller att man inte har sandat ordentligt, säger Christer Wånehed som ansvarar för gator och vägar i Växjö kommun och är den som håller i cykeljouren.

Är det extra många som ringer nu när det är sådant här väder?
– Denna perioden har det varit oerhört lugnt, lugnare än vanligt faktiskt. Jag hoppas det beror på att vi har en bra standard på våra cykelvägar och att vi har skött oss väl.

En bemannad cykeljour
Om du som cyklist i Växjö stöter på problem som osandade cykelvägar, hål i gatan eller kanske nedfallna grenar, då finns det numera ett telefonnummer att ringa, 0470-412 78, till kommunens cykeljour. Cykeljouren är bemannad dagtid, men går även att nå via e-post på kvällar och helger. Och så snart ett ärende kommer in undersöks det, säger Christer Wånehed.

– Vi kontrollerar genast ärendet och vi har 3-4 man som vi kan skicka ut. Är det glas på en cykelbana till exempel så skickar vi ut någon direkt för att sopa upp det. Skottningen kollar vi också direkt, är det halt skickar vi ut någon för att sanda om det behövs.

Samtalen kommer att öka
Än så länge har cykeljouren i Växjö inte haft särskilt mycket att göra, men i takt med att den blir mer känd kommer sannolikt samtalen att öka. Och även andra än cyklister är välkomna att ringa, säger Christer Wånehed.
– Man kan ringa till oss om allt som berör vår avdelning som hala vägar, hål i vägen eller vattenläckor. Och det går att nå oss dygnet runt året runt.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Cykeljouren 0470-412 78 
må-fre klockan 07.00-16.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".