Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
Uppvidinge

Skolinspektionen kritiserar kommun

"Vi måste bli bättre"
1:33 min

Uppvidinge kommun har inte gjort en tillräcklig utredning kring en elev som börjat i särskola, och nu riktar därför skolinspektionen allvarlig kritik mot kommunen.

Nu kräver därför skolinspektionen att kommunen ska komplettera eller göra en ny utredning i fallet.

– Vi måste bli bättre på det här och vi ska försöka ändra våra rutiner, säger Anders Kjell, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Uppvidinge kommun.

Finns underlag för beslut?
Särskolan är till för barn med utvecklingsstörning som inte kan nå upp till kunskapsmålen i den vanliga grundskolan. Skolinspektionen hade plockat ut trettio slumpmässigt utvalda kommuner i landet för granskning, varav Uppvidinge var en, efter att Örebro i våras fick kritik för att de felaktigt kan ha placerat barn i särskoleklass.

Den här granskningen har inte fokuserat på om någon av eleverna i kommunerna felaktigt går i särskola. Men skolinspektionen har tittat på om det bland annat finns ett tillräckligt medicinskt, socialt och psykologiskt underlag för beslut, och om man anlitat tolk i de fall som det behövs i kommunerna, då det är barnens vårdnadshavare som måste lämna sitt medgivande innan ett barn kan börja en särskola.

Det krävs alltså flera delar för att utreda om ett barn är aktuellt för att börja på särskola eller inte.

Inte tillräcklig utredning
Uppvidinge kommun fick bland annat kritik för att de inte gjort en tillräckligt bra medicinsk, pedagogisk och social utredning. Anders Kjell uppger att han ser allvarligt på kritiken, men han anser samtidigt att det rör sig om ett komplicerat regelverk.

– Det är ju ingen ursäkt. Men det kan vara en förklaring att det är ett avancerat område att hantera, samtidigt som vi har en liten särskola. Det innebär att det inte går att hålla heltidsanställda på den här typen av rektorsjobb, utan det är ju i kombination med andra jobb, säger Anders Kjell.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".