1 av 2
Ulf Agermark hoppas att fler ska inse att det inte lönar sig att felparkera. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Fler och fler struntar i att betala parkeringsavgift i Växjö. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix.
Växjö

Felparkerare ger klirr i kommunkassan

1:19 min

Fler och fler felparkerar eller struntar i att betala parkeringsavgift i Växjö. Och det senaste året har kommunen fått in nästan en halv miljon kronor mer i böter än året före.

– Dels har vi bättre kontroll på våra större parkeringsanläggningar och då gäller det att man inte betalar eller står för länge, så vi har ökat vår tillsyn på de platserna. Sedan har vi lite bättre parkeringsresurser, säger Ulf Agermark, trafikplaneringschef i Växjö.

Från januari till oktober i år fick Växjö kommun in 1,7 miljoner kronor i olika parkeringsböter och det är nästan en halv miljon mer än under motsvarande period förra året. Den typen av böter som ökar allra mest är för dem som inte betalar p-avgiften.

Frågan är om den senaste tidens kraftiga höjningar av p-avgifterna i Växjö kan vara en förklaring till att människor helt enkelt struntar i att betala för sig.
– Det kan det ju vara.

Vad tänker du om det?
– Ja, det är ju inte så bra om man gör det.

Varje år får Växjö kommun in 17-18 miljoner i parkeringsavgifter plus alla böter. Men att sänka p-avgifterna är inte aktuellt, enligt Ulf Agermark.
– Nej. Det är mer en politisk fråga.

Tror du att felparkerandet och att människor som struntar i att betala för sig kommer att öka ännu mer?
– Nej, jag hoppas och det är också vår ambition, att det här ska minska. Det finns ju inget intresse från kommunen att sätta fler lappar eller ta in mer pengar, utan vi hoppas ju att folk ska inse att det inte lönar sig att felparkera.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista