Eon släpper ut ålarna nedanför kraftstationerna i Mörrumsån. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Åsnen

Ålar får skjuts med traktor

"Sedan får de simma själva"
1:27 min

Kraftbolaget Eon har under hösten fångat ål i Åsnen som körts med traktor förbi kraftverken i Mörrumsån. Men ålarna får inte skjuts hela vägen till havet.

– Vi släpper ut dem i ån nedanför kraftverken, sedan får de simma själva, berättar Eon vattenkrafts miljöchef Johan Tielman.

De ålar som finns i Åsnen och andra insjöar har inte tagits sig dit själva utan planterats ut. När de är könsmogna efter omkring 15 år vill dom sen tillbaka till barmnkommaren i Sarragassohavet. Men kraftverken hindrar vandringe n till havet. Nu har Eon under hösten i Åsnen fångat mellan 350 och 400 kilo ål som fått traktortransport förbi vattenkraftverken som annars hade dödat ålen.

– Vi kommer att vidareutveckla den här metoden och får vi det här att fungera kan ålarna ta sig vidare ut i havet utan att riskera att skadas på väg dit i alla fall.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".