Tågresenärer i länet får räkna med att bli rejält försenade idag. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
SJ

Fast på ett mörkt tåg i fem timmar

"De håller på att evakuera"
2:52 min

Det är stora förseningar i tågtrafiken på södra stambanan. En skadad kontaktledning har orsakat totalstopp genom Östergötland. Nils Erik Persson från Alvesta satt fast i mörkret i nästan fem timmar.

– De håller precis på att evakuera. Vi har suttit fast i ett tåg utan ström sedan klockan 12, berättade Nils Erik Persson från Alvesta strax före klockan 17 på tisdagen.

Han var på väg från Alvesta till Stockholm med tåget som startade kl 06.15 från Malmö. Vid 17-tiden evakuerades Nils Erik Persson och de andra passagerarna till ett regionaltåg mot Norrköping. Eftersom tåget saknade ström fanns varken tillgång till mat eller toaletter.

Tre fjärrtåg blev stående sedan kontaktledningen mellan Norrköping och Mjölby rivits ned. Enligt SJ är det mellan 700 och 800 personer ombord på tågen.

– Vi håller på att evakuera dem nu. Vi hämtar dem med bussar, säger Ulf Wallin, biträdande presschef vid SJ till TT.

Tåg på sträckan Stockholm-Malmö har lotsats om via Hallsberg, men flera tåg på väg från Malmö är fast ute på linjen och har eller kommer att evakueras.

– Det är konstigt att behöva sitta så länge. Det har stått fotografer utanför och fotograferat oss som apor i bur men vi har inte fått komma ut, säger Nils Erik Persson.

SJ hoppas att kunna köra som vanligt i morgon.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".