Soraya Karlsson från arbetsförmedlingen i Växjö tror att etableringsreformen kommer att fungera bra. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Snabbare väg in på arbetsmarknaden

"Vi har hittills 12 lotsföretag"
1:44 min

Från och med idag tar arbetsförmedlingen över delar av ansvaret från kommunerna för mottagandet av nyanlända flyktingar.

Det är den så kallade etableringsreformen som träder i kraft och som syftar till att invandrare snabbare ska komma in i arbets- och samhällslivet.

Det ska bland annat ske genom så kallade etableringslotsar som ska stödja och hjälpa invandraren på vägen mot arbete eller studier. Närmare 100 så kallade lotsföretag finns än så länge i landet. Läget i Kronobergs län säger Soraya Karlsson från arbetsförmedlingen så här om.

– Vi har hittills tolv lotsföretag som täcker Alvesta, Växjö och Uppvidinge. Men varje företag kan ha flera anställda som kan vara lotsar och dessutom kan varje lots arbeta med upp till 20 sökande.

Under det kommande året beräknas 550 personer i Kronobergs län beröras av etableringsreformen. För var och en ska det upprättas en etableringsplan för högst två år för att snabba på inträdet på arbetsmarknaden. Planen ska bland annat innehålla förberedande arbetsinsatser, svenska för invandrare och samhällsorientering.

Lotsarnas lön är låg, men om lotsen lyckas få invandraren i arbete eller till högre studier som varar minst sex månader utgår som högst 40 000 kronor.

Med etableringsreformen är tanken att kraftigt korta ner tiden för invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden.

- I dag är mediantiden sju år för en invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden. Ambitionen med etableringsreformen är att få ner den tiden till två år, säger Soraya Karlsson från arbetsförmedlingen i Växjö.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".