Växjö

Sjuksköterska hade sex med patient

Socialstyrelsen har nu utrett ärendet med den manliga sjuksköterska som hade sex med en patient som vårdades inom sluten psykiatrisk vård i Växjö.

Enligt Socialstyrelsen har inte landstinget på något sätt brustit när det gäller patientsäkerhet eller kvalitet. Det är helt och hållet sjuksköterskan som agerat fel och Socialstyrelsen ska nu granska honom ytterligare.

Det var under en permission som en manlig sjuksköterska från vårdenheten hade sex med kvinnan. Efteråt skadade hon sig själv allvarligt och fick hämtas tillbaka till avdelningen.

Skadade sig själv igen
I ett samtal berättade hon att sjuksköterskan och hon haft sex och personalen tror att det var detta som gjorde att hon skadade sig själv.

Kvinnan vårdades inom sluten psykiatrisk vård eftersom hon tidigare hade skadat sig själv och sjuksköterskans handlingar ska ha gett henne sådan ångest att hon skadat sig själv igen.

Fick sparken
När sjuksköterskan blev konfronterad med anklagelserna så erkände han och fick sparken omedelbart.

Nu kommer socialstyrelsen alltså att granska mannens yrkesutövning. De bedömer att han inte har betett sig professionellt mot patienten och att han har riskerat att försämra hennes redan allvarliga psykiska tillstånd.

Andreas Larsson
andreas.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista