1 av 2
Kjell Arvidsson. Foto: Linneuniversitetet.
2 av 2
Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.
Linnéuniversitetet

Studenter raggas i Indien

1:44 min

Utländska studenter får från och med årsskiftet betala för att studera i Sverige. Flera universitet, däribland Linnéuniversitetet, jobbar nu på olika sätt för att fortsätta locka internationella studenter.

Bland annat är man just nu på en stor mässa i Indien för att locka elever.

– Vi har börjat titta på hur vi ska göra för att locka till oss studenter som faktiskt är beredda att betala också, vilket ju är ett helt nytt sätt för oss att jobba eftersom vi inte har behövt göra det förut. Vi har börjat känna oss fram lite grann, vi har bland annat varit med på en stor rekryteringsmässa i Indien, säger Kjell Arvidsson som är prefekt för ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet.

Inte längre gratis att studera
Det finns cirka 500 utomeuropeiska studenter utanför formella utbytesprogram, så kallade freemovers, på Linnéuniversitetet, framför allt på utbildningar inom IT, teknik och ekonomi.

Men från och med årsskiftet blir det inte längre gratis för den här typen av studenter att läsa i Sverige. Ett år på en ingenjörsutbildning kommer till exempel att kosta 125 000 kronor. Det betyder att svenska universitet måste marknadsföra sig på ett helt annat sätt för att locka elever. Att delta i en mässa i Indien är en del i marknadsföringen för Linnéuniversitetet.

Riskerar förlora många studenter
Ett annat sätt är att öka antalet formella utbytesprogram med universitet världen över eftersom de studenterna inte omfattas av förändringen.

Men risken finns att många av de här studenterna försvinner. Året efter att Danmark införde avgifter hade Köpenhamns universitet bara en freemover-elev.

Kjell Arvidsson tror ändå att det går att kompensera för förändringen.

– Vi vill ju tro att vi kan kompensera genom att få lite fler svenska elever och elever från Europa. Så vi tror inte att det här behöver påverka så att program eller kurser behöver läggas ner på något sätt.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista