Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Uppvidinge

Svårt hitta läckan i Lenhovda

"Ventilerna var väl gömda"
1:36 min

Den stora vattenläckan i Lenhovda hittades sent i går kväll och de allra flesta i samhället har nu vatten igen. Men arbetet med att hitta läckan har varit besvärligt.

– Ja, det måste jag säga att det har varit för ventilerna var väl gömda och vattnet tog slut för oss så vi hade inget vatten att använda för att söka med så det var riktigt besvärligt, det var det, säger Lars Axelsson på tekniska förvaltningen i Uppvidinge.

Det var vid lunchtid i måndags som ledningen sprang läck och hela Lenhovda blev utan vatten. Fortfarande är det några fastigheter som inte har vatten och för de andra kommer det att vara dåligt tryck i ledningarna tills dess att läckan är lagad, säger Lars Axelsson.

– Vi får köra ner allt vatten från vattenverket genom en reservledning som matar ner i den norra delen på samhället och det gör att de som bor i centrala eller södra Lenhovda kanske har dåligt tryck och så har de säkert missfärgat vatten också.

Hoppas alla ska ha vatten i morgon
För de som behöver finns vatten att hämta på vattenverket och dit har det varit skytteltrafik de senaste dagarna, enligt Lars Axelsson. Senast i morgon hoppas han att läckan ska vara lagad och att alla ska ha vatten igen.

Det här var en av de största vattenläckorna i kommunen någonsin, säger Lars Axelsson. Men vad gör man då från kommunen för att det inte ska hända igen?

"Har snart högsta prioritet"
– Det är ju stora projekt att göra och det är sådant som vi måste planera riktigt noga för och försöka att efterhand se till så att det finns pengar till det. Och sedan är det bara att gräva. Vi har diskuterat det, min chef och jag, att det här har snart högsta prioritet. Vi kan inte riskera att folk ska vara utan vatten, särskilt inte på vintern.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".