Felicia Olsson får instruktioner av trafiklärare Håkan Månsson under kursen för AM-körkort. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
Sverige/Kristianstad

Färre skadade i mopedolyckor efter körkortskrav

1:27 min

Ett år efter att kravet på AM-körkort för EU-moped infördes så har antalet dödade och skadade i olyckor med fordonet minskat. Men även antalet nya förare har minskat.

– Det låter kul att lära sig om trafiken, säger Felicia Olsson från Kristianstad som håller på att ta AM-körkort. 

Hon måste klara körning med mopeden på trafikskola och ett teoriprov för att få körkortet som gäller för moped klass 1, även kallad EU-moped. 

18 000 med AM-körkort
Kravet infördes oktober 2009. Totalt har lite mer än 18 000 personer klarat provet och fått sitt AM-körkort sen dess. Det är betydligt färre än antalet personer som fick förarbevis för moped klass 1 år 2009, före ändringen. Siffran på antalet förarbevis som skickades ut år 2009 är över 37 900. Så färre nya förare har tillkommit i år än förra året. 

Även antalet svårt skadade och dödade i olyckor med EU-mopeder är färre i år. Fram till november förra året dog sju personer i sådana olyckor, i år har fyra gjort det fram till november. Även antalet svårt skadade i år är färre. 

Håkan Månsson som håller i kurser för EU-moped runt om i Skåne är positiv till kravet på AM-körkort och tror att det ökar trafiksäkerheten. 
– Man ser dem i stan nu, dem vi utbildat och det är ganska kul. Man får ett kvitto när killen där borta kollar över axeln innan han svänger, säger trafiklärare Håkan Månsson.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista