Många i länet är oroliga för inbrott, särskilt på landsbygden. Foto: JanErik Henriksson/Scanpix
Kronoberg

Kronobergarna trygga men oroar sig för villainbrott

Mer trygghet i Markaryd
1:36 min

Kronobergarna upplever sig som trygga och allt fler är nöjda med polisens arbete. Men det finns ändå en oro att utsättas för brottslighet.

– De högsta värdena vi har haft tidigare har handlat mycket om trafik, bilar som kör för fort och mopeder som åker där de inte ska, men nu har det tillkommit ett problem och det handlar om bostadsinbrott som man känner en större eller mindre oro för, säger Leif Gustavsson, biträdande operativ chef på Kronobergspolisen.

70 procent av kronobergarna tycker att det är tryggt att bo i länet. Det visar årets trygghetsundersökning som polisen har gjort tillsammans med kommunerna.

Oro för inbrott på landet
Men det finns ändå en oro. Det är framför allt på landsbygden som människor är oroliga för villainbrott. Ju längre bort från tätorten desto större oro.

Länet har också ett par problemområden. Det är Araby/Dalbo i Växjö och Rönnemyrsområdet i Alvesta. Men i Araby och Dalbo har problemen blivit något mindre medan man inte ser någon förbättring på Rönnemyrsområdet. Men även idessa områden säger sig många vara nöjda med polisens insatser.

Bättre i Markaryd
Ett område som polisen satsat stort på är delar av Markaryds kommun där man tidigare haft stora problem.

– Det som hänt de senaste två åren är att nästan på samtliga mätpunkter har Markaryd förbättrat sig. Vi tror ju att det hänger ihop med att vi har satsat mycket från polisens sida. Vi har haft fler poliser igång. Vi vet också att kommunen gjort en hel rad åtgärder. Det här är alltså en kombination av att olika myndigheter och aktörer samverkar och gör det till en bättre plats att bo på, säger Leif Gustavsson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".