Föräldern Katarina Andersson från Växjö är besviken på Sweden Sport Academy. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Kritik mot idrottsskola för barn

"Det kändes mer som barnpassning"
1:47 min

Växjöföretaget Sweden Sport Academy som säljer prova på-träning i olika idrotter för yngre barn, kritiseras nu av flera Växjöföräldrar. Vart tog den utlovade idrotten vägen, undrar många föräldrar?

En av dem som är inte nöjda är Katarina Andersson från Växjö. Hennes son Gustav gick på idrottsskolan förra terminen.

– Det var väldigt mycket lek. Jag kommer ihåg något som heter "ballongen" och "under hökens vingar kom". Själva sportaktiviteten var inte i fokus, utan leken var i fokus, säger hon.

"Mest lek och barnpassning"
Istället för att Gustav skulle få prova på olika sporter och idrotter, som Sweden Sport Academy utlovat och tagit betalt för, blev det mest lek och bara en slags barnpassning, tycker Katarina Andersson. Hon satt själv med i salen på träningarna och reagerade mot det hon såg.

– Vi trodde det var ett bra forum för så pass små barn, men jag tror inte han kommer ihåg någonting av sporten, utan det kändes mer som barnpassning, säger Katarina Andersson.

Prova på olika idrotter
Sweden Sport Academys affärsidé är att låta barn mellan 4 och 9 år vid 12 tillfällen under en termin få prova på olika idrotter, som fotboll, dans, handboll, friidrott och kampsport.

Nästan 300 barn i Växjö har deltagit i grupperna under hösten och företaget kör det här typen av idrottsskola i cirka 70 städer i Sverige.

Många föräldrar missnöjda
Katarina Andersson är inte den enda som är missnöjd. Sveriges Radio Kronoberg har talat med flera föräldrar i Växjö som är besvikna och känner sig lurade. 800 kronor per termin har de betalat för att deras barn skulle få prova på olika sporter.

– Det skulle bli dans den här gången, men det blev det inte, säger en mamma som berättar att de senaste fyra gångerna har barnen bara lekt och sprungit runt i stället för att få prova på de utlovade idrotterna. Andra föräldrar har berättat samma sak.

"Mycket ballonger och lite idrott", som någon uttryckte sig.

Katarina Andersson är inte förvånad över att fler föräldrar reagerat.

– Nej, inte ett dugg, för vi har regerat precis likadant, säger hon.

Projektledaren inte närvarande
Maria Gustavsson, som är högst ansvarig för Sweden Sport Academys idrottskolor i Sverige, medger att det inte har varit bra i Växjö höst. Anledningen är, säger hon, att projektledaren som anställts för att ta hand om barnträningen, av personliga skäl inte varit närvarande den senaste tiden. Det är bara att beklaga, säger Maria Gustavsson.

– Ja, det är tråkigt om de är missnöjda och att de inte fått prova de idrotterna vi har lovat. Vi har ändå genomfört träningarna och en stor del av våra träningar är just lekinspirerade eftersom det är så pass små barn, men jag förstår att de velat prova fler idrotter.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".