Maria Richter-Simsek från Bergs sockenråd, Gunnar Elm, kommunalråd (C) och Leif Petersson från Kalvsviks sockenråd. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Växjö

Växjö - Årets landsbygdskommun

1:33 min

Växjö kommun har utnämnts till Årets landsbygdskommun av organisationen Hela Sverige ska leva.

Stiftelsen menar att kommunen arbetar brett och långsiktigt för att utveckla landsbygden och göra den attraktiv.

Maria Richter-Simsek från Bergs sockenråd håller med om kommunens stöd.

– Växjö kommun har stött oss ekonomiskt genom Leader, man har också stött oss mycket i vår projektansökan, så jag tycker att Växjö kommun förtjänar det här priset, och det tror jag Bergborna tycker också.

Leif Petersson från Kalvsviks sockenråd tycker också att samarbetet med kommunen har fungerat bra.

Motiveringen för utnämningen handlar bland annat om kommunens bredbandsstöd, stöd till företagsutveckling, den så kallade byapengen till föreningar på landsbygden, och de öppna direktmötena runt om i kommunen med invånare, politiker och tjänstemän.

Och Gunnar Elm, Centerns kommunalråd, var förstås nöjd med utmärkelsen.

– Det känns mycket bra. Det är ett fantastiskt arbete som görs lokalt i sockenråd och föreningar och som kanske inte uppmärksammas i media. Men vad stort sker, sker ofta i tysthet.

Gunnar Elm tycker också att utmärkelsen förpliktigar till fortsatt arbete för landsbygden, och en fortsättning av den dialog med invånarna som framgången till viss del bygger på.

Dessutom utsågs Agunnaryds sockenråd i Ljungby kommun till Årets lokala utvecklingsgrupp av Hela Sverige ska leva. Detta för arbete över generationsgränserna och för att dom driver frågor som är viktiga för landsbygden.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista