Kommunrankningar inget att lita på

”Som att jämföra äpplen med päron”
2:06 min

Jämförelser mellan kommuner och så kallade kommunrankningar går inte alltid att lita på. Det visar en ny utredning som Jönköpings kommun har gjort. 

Vanligaste bristen i undersökningarna är att man använder fel variabler, ställer ledande frågor och begränsar urval och frågeställningar som snedvrider resultatet.

Du har säkert hört det många gånger i nyhetssändningar och läst om det i tidningar. Bästa skolkommun, bästa företagarkommun, bästa integrationskommun, ja, topplistorna är många och får ofta relativt stor utrymme i media och används flitigt i kommunernas marknadsföring.

Men kan vi lita på undersökningarna? Nej, inte alltid, visar rapporten som Jönköpings kommuns utredare Tomas Björk har gjort. Tomas Björk har tittat på 14 olika rankningar och undersökningar där kommuner jämförs, bland annat tidningen Fokus bäst att bo-kommun och Svenskt näringslivs Det lokala företagsklimatet, granskningnen visar på flera brister i nästan alla undersökningar som gör att man kan ifrågasätta topplistorna.

Vanligaste bristen är att man använder fel variabler, ställer ledande frågor och begränsar urval och frågeställningar som snedvrider resultatet, gärna till det egna intressets fördel.

Jönköpings kommun var redan innan undersökningen skeptisk till alla rankningar, säger Tomas björk, men farhågorna har nu stärkts och det finns all anledning att vara kritisk när man hör om rankade kommuner.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".