Attendo Care fick redan för två år sedan kritik för att mediciner på äldreboendet glömdes bort och att maten inte räckte. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Växjö

Attendo skyller på täta chefsbyten

"Det är naturligtvis beklagansvärt"
1:37 min

Det privata vårdföretaget Attendo Care får inte fortsatt förtroende från kommunen att driva äldreboendet Tellusvägen på Hovshaga i Växjö. Attendo Care skyller bristerna på täta chefsbyten.

Redan för två år sedan kom skarp kritik från både de gamla och deras anhöriga om brister på Tellusvägen. Mediciner glömdes bort av personalen, de gamla fick inte komma ut eller duscha så ofta som de ville, maten räckte inte och personalen hann inte med. Och i går föreslog omsorgsnämndens arbetsutskott i Växjö att avtalet med Attendo Care inte ska förlängas.

– Det är naturligtvis beklagansvärt. Vi har under en tid haft en ganska omfattande åtgärdsplan och vi har en verksamhet som är på väg i rätt riktning, säger Charlotte Dimming, informationschef på Attendo Care.

Vill ge dem en näsbränna
Enligt omsorgsnämndens ordförande Bertil Olsson (KD), har Attendo Care inte gjort tillräckligt för att åtgärda bristerna på Tellusvägen och nämnden vill ge dem en näsbränna, säger han.

Och Charlotte Dimming skyller på täta chefsbyten.

– Det är naturligtvis beklagansvärt. Det har blivit lite oroligare än vad det behöver vara.

Attendo Care driver i dag även äldreboendet Åbovägen i Växjö och Sörgården i Rottne, även där har det varit klagomål, men inte lika omfattande, enligt Bertil Olsson.

Ska ändå vara med i upphandlingen
Det nuvarande avtalet för Tellusvägen löper ut den sista september nästa år, och kommunen kommer då, om nämnden går på arbetsutskottets linje, att gå ut med en ny upphandling. Och för Attendo Care är det självklart att vara med även då, säger Charlotte Dimming.

– Ja, det avser vi att göra. Vi tror att vi fortfarande har mycket att bidra med. Att lägga anbud ser vi inget hinder i att göra.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".