Ungdomar från arbetarhem underrepresenterade vid Växjö universitet

Studenter från arbetarklasshem är fortfarande underrepresenterade vid landets universitet och högskolor. Det visar en ny rapport från Högskoleverket.

Bland de studenter som började läsa vid Växjö universitet förra året var var 28 procent från arbetarhem. Och prorektor Lars Andersson medger att det är alldeles för få:

-Studenter med arbetarklassbakgrund är underrepresenterade i den högre utbildningen. Det har de alltid varit. Det enda vi kan säga från Växjös horisont, är att det inte är fullt så eländigt här som i landet som helhet. Men det är fortfarande alldeles för dåligt.

Vid Växjö universitet har andelen studenter från arbetarhem legat runt 30 procent de senaste åren. I hela landet hade 24 procent av studenterna arbetarbakgrund förra året, och även om det är en ökning jämfört med tidigare år, så är den här gruppen alltså fortfarande klart underrepresenterad.

Studenterna Jenny Jonsson och Ardriana Haxhija säger själva att de har arbetarbakgrund, men de har ändå valt att studera. Och de ser flera förklaringar till varför många ungdomar från arbetarhem inte går till högre studier.

-Jag tror att det har med arv att göra, säger Jenny Jonsson. Har inte föräldrarna själva högre utbildning, så följer man nog omedvetet deras linje.

Ardriana Haxhija tror att ungdomar med arbetarbakgrund lättare skaffar jobb genom anhöriga:

-Man hittar jobb genom någon anhörig som jobbar inom vården eller på någon fabrik. Sen börjar man tjäna pengar och känner sig nöjd med det, säger hon.

Prorektor Lars Andersson tror att det bland annat krävs ett bredare utbud av utbildningar, som passar både ungdomarna och arbetsmarknaden - något som Växjö universitet också försökt satsa på. Men hittills har det inte blivit någon större framgång, och nu kan man dessutom tvingas skära ner sitt utbildningsutbud. Orsaken är brist på pengar och Lars Andersson befarar att snedrekryteringen kommer att öka.

-Vi är inne i ett skede där vi ska dra ner vårt utbildningsutbud med 10 procent. Jag tror att det är viktigt att vi gör det på ett ansvarsfullt sätt, säger han. Det handlar om att göra neddragningen på ett sådant sätt att den inte drabbar vissa grupper mer än andra, säger Lars Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista