Arbetslösheten ökar i år spår länsarbetsnämnden

Den öppna arbetslösheten i länet kommer att öka i år jämfört med förra året. Det spår Länsarbetsnämnden i sin vårprognos som presenterades på onsdagen.

I slutet av 2004 spås den öppna arbetslösheten ligga på 3,3 %, jämfört med 3 % förra året. Länsarbetsnämndens prognos grundar sig på intervjuer med 327 privata och offentliga arbetsgivare. Och trots att företagen ser positivt på framtiden och att efterfrågan på deras varor och tjänster ökar, så syns det ännu inte i arbetsmarknadsstatistiken. Det beror delvis på att en del varsel nu träder i kraft.

- Men främst är det lågkonjunkturen som gör att man inte vågar anställa, säger Rolf Marklund på Länsarbetsnämnden i Kronobergs län.

Nästa år blir det lite bättre, första halvåret 2005 sjunker arbetslösheten till 3 % igen. Och Länsarbetsnämnden har också gjort en prognos som gäller ända fram till 2015. Den visar att det snart kommer vara stor brist på arbetskraft på grund av stora pensionsavgångar, främst inom sjukvården och tillverkningsindustrin.

- Det här måste politikerna börja förbereda samhället för. Vi går till exempel alldeles för länge i skolan i Sverige, ungdomar måste ut och arbeta tidigare, inte som idag vid 25 års ålder, säger Rolf Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".