Äggproducent i länet inför rätta - vägrade byta ut gamla hönsburar

På fredagen hölls rättegången vid Ljungby tingsrätt mot äggproducenten Gunnar Petersson i Fridtuna, som åtalats för brott mot djurskyddslagen. Detta sedan han vägrat byta ut sina gamla hönsburar.

Gunnar Petersson är den första i landet som åtalats, sedan Jordbruksverket i december förra året anmälde ett 30-tal producenter.

Det har varit många turer kring förbudet mot de gamla hönsburarna, och försvararen Martin Erling redogjorde under rättegången grundligt för alla de diskussioner som förts, och de beslut som bland annat EU och länsrätten tagit.

Han ansåg att de alla talar för att Gunnar Petersson på Frituna Ägg i Ljungby får ha de gamla burarna kvar.

De gamla hönsburarna har varit förbjudna i flera år. Hönsburar måste idag ha rede, sittpinne och sandbad. Men de stora äggproducenterna, till exempel Gunnar Petersson som har 10 000 hönor, har tidigare fått dispens och sluppit byta burar. Äggproducenterna har ansett att de nya burarna inte fungerar.

När Jordbruksverket satte stopp för alla dispenser, överklagade ett 30-tal äggproducenter det beslutet. De fick rätt i länsrätten, eftersom beslutet inte godkänts av EU. Men förra året förankrade regeringen sin lagförändring i EU, och i december anmäldes äggproducenterna som inte bytt sina burar för brott mot djurskyddslagen.

Åklagaren Jonny Philipsson anser att lagen nu klart och tydligt säger att ingen längre ska ges dispens. Därför yrkade han på att Gunnar Petersson döms till böter och att han dessutom ska tvingas byta ut sina burar genast. Men försvaret hävdar att Gunnar Petersson inte kan dömas och ska slippa straff, eftersom EU:s regler och Sveriges lag inte säger samma sak.

Gunnar Petersson är den första äggproducent som åtalas. Men enligt både försvarare och åklagare så kommer den här domen inte innebära någon skillnad för de andra äggproducenter som också anmälts.

- Tingsrätten kommer inte se den här domen som ett prejudikat, säger både Martin Erling och Jonny Philipsson.

Domen meddelas den 15 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".