Kronoberg

Fler äldre startar eget

1:28 min

Pensionärer är den snabbast växande gruppen när det kommer till nyföretagande i länet. 4 procent av alla nya enskilda firmor i länet har startats av någon som är 65 år eller äldre.

Under årets första tio månader startades 4 procent av alla nya enskilda firmor i länet av någon som är 65 år eller äldre, det visar statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. Det går att jämföra med motsvarande period för tio år sedan, då endast 1,5 procent av seniorerna startade eget.

Svårt att slå sig till ro
En som skyndade sig att dra igång en egen firma efter pensionsdagen är Kjell Göthe. 66 år gammal drog han igång sin mediakonsultfirma efter att ha jobbat med just media och information under många år.

– Dels tycker jag inte att man kan slå sig till ro och det har väl kanske med den personliga karaktären att göra. Men sen inbillar man sig också att man har lite kunskaper efter ett helt liv som man kan föra vidare.

Väl bibehållna
Att det är just bland pensionärerna som nyföretagandet har ökat mest i år, tror Kjell Göthe att det finns en naturlig förklaring till.

– Pensionärer förr, de var lite gamla tyckte man. De orkade inte lika mycket. Idag är den gruppen väl bibehållen och dessutom är den stor, nu när alla 40-talister går i pension.

Av alla landets enskilda firmor så drivs idag 15 procent av personer som är 65 år eller äldre. Men den största gruppen som står för mer än hälften av alla nya enskilda firmor är fortfarande personer mellan 30 och 49 år.

Carl Hult, lektor på Linnéuniversitetet och Sjöfartshögskolan i Kalmar håller just nu på att titta på att fler över 65 väljer att arbeta vidare.

– Vi har ju i Sverige börjat diskutera det här med att vi kanske ska kunna arbeta längre än till 65, det finns därför i vårt medvetande, säger han.

Carl Hult säger också att de som går i pension idag är relativt välutbildade, de har ockå lärt sig att satsa på sig själva och ser arbetet som något utvecklande för sig själva.

– De anser helt enkelt inte att arbetet är ett nödvändigt ont, säger Carl Hult.  

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se