Kronoberg

Både uppåt och nedåt för börsbolagen i länet

1:43 min

För hälften av de kronobergska börsbolagen har det varit ett bra år med en rejäl uppgång. För den andra halvan har det gått klart sämre.

Allra bäst har New Wave Group med Orrefors Kosta Boda gått, säger Peter Löfstedt, kapitalförvaltare på Söderberg & Partners i Växjö:
– Det som sticker ut mest är New Wave med en uppgång på 55 procent. Från bottennivån för två år sen har den aktien gått väldigt starkt. Dessutom går ju Kosta Art Hotel väldigt bra med hög beläggning. Däremot sämre för Orrefors Kosta Boda och exporten för den traditionella glasindustrin.

Uppgång
Också värmepumpstillverkaren Nibe i Markaryd har gått bra med en uppgång på 42 procent:
– Där är det särskilt Skandinavien som gått bra, medan det är sämre nere i Europa.

Profilgruppen i Åseda hade ett jobbigt 2009, men 2010 har gått betydligt bättre och företaget har vänt ett minus till plus:
– Efterfrågan på aluminiumprofiler i Europa har ökat 15-20 procent, säger Peter Löfstedt, som också menar att en gemensam faktor för många framgångsrika företag i år är export och verkstadsprodukter.

Sämre än index
Tre börsbolag i länet har gått sämre än index. Det är det internetbaserade Fortnox med bl.a. bokföring och fakturering som trots framgångar i omsättning, vinst och antalet kunder, ändå gått minus.

Designföretaget Lammhult har gått tillbaka 28 procent. Växjöföretaget JLT Mobile Computers har trots en omsättningsökning backat dryga 30 procent. För det företaget är kronans allt starkare ställning en stor nackdel.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se