Växjö

Slår larm om överbeläggningar

1:44 min

Nu slår Arbetsmiljöverket larm om överbeläggningarna av patienter på Växjö lasarett.

Enligt verket är det undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som drabbats hårdast av extra stress och slit vid överbeläggningar, vilket till slut kan drabba även patientsäkerheten.

– Man kan bli väldigt trött och stressad och rädd för att inte hinna med alla sina arbetsuppgifter. Personalen vill ju gärna ge god vård, men det sliter, säger arbetsmiljöinspektören Kerstin Rosengren som är en av dem som granskat arbetsmiljön på Växjö lasarett vid överbeläggning.

Arbetsmiljöverket har under det här året genomfört hundratals inspektioner på cirka 60 av landets sjukhus, varav Växjö lasarett är ett av dom.

Orsaken är att de under flera år fått in rapporter om personalens höga arbetsbelastning på grund av överbeläggningen av patienter, vilket i sin tur gjort att just stressen är en vanlig orsak till arbetssjukdom bland personalen. På Växjö lasarett är det medicinavdelningen som är hårdast drabbat av överbeläggning, med en medelbeläggning som legat på mellan 103 och 106 procent i år.

– Man brukar prata om att en medelbeläggning på äver 90 procent är väldigt hög, säger Kerstin Rosengren.

Arbetsmiljöverket kräver nu att lasarettet i Växjö tar fram bättre rutiner för vad en överbeläggning innebär för risker för personalen.

För som det är nu så är riskerna i arbetsmiljön inte prioriterade, menar Kerstin Rosengren.

– Vi hoppas ju att man nu ska försöka lyfta upp arbetsmiljöperspektivet mer än vad man gör idag. Att man ser att patientsäkerhet och arbetsmiljöfrågor är viktiga i omvårdnadssynpunkt och för personalens hälsa.

Men läkare, undersköterskor och sjuksköterskor- måste de inte till viss del bita ihop, då de sysslar med att vårda och rädda liv?

– De gör vad man kan, men samtidigt är det viktigt att må bra själv för att kunna ge en bra vård, säger Kerstin Rosengren.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se