Efter branden på regionpsykiatriska kliniken- nu får årets sommarvikarier en grundligare brandutbildning

Efter branden på regionpsykiatriska kliniken i Växjö förra sommaren måste årets sommarvikarier genomgå en betydligt mer omfattande brandutbildning. Bland annat måste nu alla skriva på ett intyg där de försäkrar att de vet hur de ska agera om det börjar brinna.

Den främsta kritiken efter branden i augusti förra året då två unga kvinnor miste livet gällde att personalen inte fått ordentligt med information om vad man gör vid en brand. I år kommer de 130 sommarvikarierna därför först genomgå en halv dags brandutbildning.

En brandutbildning har funnits innan också, men i år är den mer grundlig, vikarierna får göra praktiska och  teoretiska övningar med en brandförsvarsledare från räddningstjänsten. Sedan skriver man alltstå på ett intyg där man försäkrar att man vet vet vilka rutiner som gäller.

En annan kritik som riktades mot Landstinget var att det inte fanns någon utbildad sjukvårdspersonal på avdelningen under brandnatten. Och även i år kommer bara en del av personalen ha en sjuksköterskeutbildning. Det är brist på sjuksköterskor just nu, och speciellt svår att rekrytera dem på sommaren, säger Boris Jonsson som är planeringschef på Landstinget Kronoberg.

Från fackförbundet Kommunals sida är man enligt ombudet Mikael Bergendahl nöjda med de åtgärder som Landstinget har vidtagit inför sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".