Växjö ledande i ny stor energisatsning

Växjö kommun och den nya trästaden Välle Broar kan komma att bli europaledande när det gäller ny energiförsörjning.

EU har avsatt drygt 90 miljoner kronor för att Växjö, och två andra städer i Europa, under några år ska kunna utveckla framtidens energiförsörjning.

Tre städer ingår i projektet, Delft i Nederländerna, Grenoble i Frankrike och Växjö i Sverige. Växjö, som är initiativtagare, har fått 30 miljoner kronor. Pengar som kommer användas för att i den nya trästaden Välle Broar försöka skapa framtidens energiförsörjning.

Det kommer att ske bland annat genom att använda alternativa energikällor, som till exempel solfångare på taket. Men det som framhävs som viktigast är att energikonsumtion måste minskas. Det ska ske genom energisnål teknik i de nya lägenheterna i Välle Broar. Men det gäller också att aktivt få folk att minska sin förbrukning.

- I projektet ska man testa en ny prissättning för nå det målet, det säger Manuel Svärd från Energikontoret sydost, som också är tekniskt ansvarig för projektet.

EU projektet ska vara avslutat 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista