Växjö

Österleden en dödsfälla för vilt

1:45 min

Österleden i Växjö är en dödsfälla för rådjur. Under nätterna lockas rådjuren att lämna Fyllerydsskogen. De går över Österleden till trädgårdarna på Gamla Norr.

– När folk på Gamla Norr börja röra på sig på morgonen skräms rådjuren tillbaka till Fyllerydsskogen. Det är mycket trafik på vägen och det är svårt för rådjuren att då ta sig över oskadda, säger Lennart Nilsson som arrenderar jakten i Fylleryd.

Det senaste året har 25 rådjur dödats längs den drygt två kilometer långa Österleden. Det dödas fler rådjur på Österleden än under jakten i Fylleryd. Vi har skjutit nio rådjur i år, säger Lennart Nilsson.

Till en del kan man styra rådjuren. Genom att ordna foderplatser försöker jaktlaget hålla kvar djuren i skogen, men rådjuren har svårt att motstå godsakerna som finns i trädgårdarna och går därför över den farliga vägen.

Lennart Nilsson har skrivit till Trafikverket och föreslagit att verket ska sätta upp ett viltstaket, som ska hindra rådjuren från att gå över.

– Det går inte att lära de att låta bli att gå över till villasamhället, men sätter Trafikverket upp ett staket går det kanske att styra rådjuren så att de använder gångarna under Österleden.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se