Växjö

Hårt tryck på budgetrådgivarna

1:27 min

Trycket på kommunernas budgetrådgivare är hårt just nu. I Växjö är det exempelvis uppemot fem månaders kö för att få en tid.

– Det är alla möjliga. Ensamstående med en ekonomi i hushållet, personer som blivit arbetslösa och som har tappat en del av sin inkomst men fortfarande har kvar sina skulder och så näringsidkare som gått i konkurs och har gamla skulder sedan de drev företag, säger Liz Berglund, en av två budgetrådgivare i Växjö kommun.

Hamnar i lånekarusell

Just nu är det mellan 60 och 70 personer som står i kö för att få budgetrådgivning i Växjö. Och för en del kan det dröja ända till sommaren innan de får hjälp. Även i till exempel Markaryds kommun ser man en ökning - också när det gäller förfrågningar på telefon. Och Liz Berglund säger att det många gånger är de snabba krediterna som ställer till det.

– Att man har lånat för att klara sina vardagliga utgifter och hamnat i en lånekarusell där man lånar för att betala skulder.

Hos budgetrådgivarna kan man bland annat få hjälp med att göra en budget för att se vart pengarna tar vägen, att göra avbetalningsplaner eller få hjälp att ansöka om skuldsanering.

"Sluta låna till konsumtion"

Har du något råd till dem som märker att ekonomin börjar svaja?

– Sluta låna pengar till konsumtion, och om man behöver låna pengar - gå då till banken.

Och Liz Berglud tror att budgetrådgivarna kommer att få ännu mer att göra framöver.

– Ja, därför att det är så lätt att få krediter.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se