Kronoberg

Vinterkyla - men rekordvarmt globalt

1:41 min

Vinterkylan slår rekord och verkar dessutom hålla i sig. Men på andra håll i världen har det varit desto varmare och globalt ser 2010 ut att bli ett av de varmaste åren någonsin.

– Den här kalla väderleken är just väder men när man pratar om klimatförändringen måste man se över flera år, kanske 20 eller 30 års perspektiv. Även om förra vintern också är den kallaste på drygt 20 år, så är två vintrar alldeles för kort tid för att man ska kunna dra några slutsatser, säger Erling Brännström, meteorolog på SMHI.

Det är kallt som det sällan har varit förut. I varje har det inte varit så kallt under så lång tid sedan mätningarna började 1859 och det gäller bland annat Växjö. Tittar man på Stockholm, där man mätt temperatur längre, får man gå tillbaka till 1700-talet för att hitta en lika ihållande kyla.

Men trots kylan i norra Europa väntas 2010 bli ett av de varmaste åren någonsin - och prognoserna pekar, enligt SMHI fortfarande på ett varmare klimat.

Och när det blir ovanligt kallt på ett ställe, blir det ovanligt varmt någon annanstans:

– Kanadensiska delen av arktisk hade 12 varmare än normalt och det var svårt för polarhaven att frysa till is. Och det var ovanligt varmt under november i östra Europa. Rumänien hade i början på november 28 grader varmt. Och förra vintern när vi hade det ovanligt kallt i januari, februari och mars då var det rekordmilt på Grönland där man knappt hade någon snö överhuvudtaget och plusgrader, säger Erling Brännström.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se