Kronoberg

Morötter kan ge längre liv

1:23 min

Genom att knapra i sig morötter kan man leva längre. Ämnet alfakaroten i morötterna kan minska risken att dö i cancer eller hjärt- kärlsjukdomar med 40 procent enligt en undersökning.

Det är amerikanska forskare som upptäckt att alfakaroten, som finns i just morötter, kan minska risken med att dö i förtid i cancer och hjärt/kärlsjukdomar. Anna Blücher, lektor för Nutrition och Livsmedelsvetenskap vid Linnéuniversitetet förklarar hur det fungerar.

– Alfakaroten är en väldigt bra antioxidant. Antioxidanter är en viktig ingridiens i frukt och grönsaker och det behövs för att skydda våra celler, söger Anna Blücher.

Man har tittat på över 15 000 personer och mätt halten av alfakaroten. De med hög halt löper mindre risk att få hjärt/kärlsjukdomar och cancer. Risken minskar med så mycket som 39 procent.

– Man har ju länge förstått att frukt- och grönsaker är jättebra och vi rekommenderas ju att äta ett halvt kilo om dagen. Med den här studien har man fått bättre indikationer på vad det egentligen är för något som gör det här.

Om man vill få i sig alfakaroten rekommenderas man att äta morot och pumpa, men ämnet finns i långt fler grönsaker enligt Anna Blücher.

(Inslaget är gjort i samarbete med studenter på programmet för journalistitik och medieproduktion på Linnéuniversitetet)

Maja Edsö
nyheter.kronoberg@sr.se