Växjö

"Det var bara att betala och gå"

1:44 min

Det är lätt att få tag i receptfria värktabletter som minderårig i Växjö, trots att det råder 18-årsgräns.

I två av de tre butiker som Sveriges Radio Kronoberg besökt har en femtonåring fått köpa Alvedon utan problem. Till följd av detta inför nu alla Life-butiker i landet en extra spärr i kassan om krav på legitimation.

– De frågade ingenting, de frågade inte varför jag skulle köpa värktabletterna heller, det var bara att betala och gå, säger Julia, 15 år.

På mindre än en timme fick hon tag på 80 värktabletter genom att handla ett paket i varje butik. Det är tabletter som gott och väl räcker för att orsaka så allvarliga skador på levern att du dör.

Det var i centrala Växjö på matvarubutiken Coop Konsum och i hälsobutiken Life som 15-åriga Julia kunde köpa värktabletter, eftersom personalen inte bad om hennes legitimation. Personalen i Lifebutiken vägrar att kommentera händelsen och hänvisar i stället till deras regionchef Pelle Sandberg.

– Jag kan inte göra annat än att beklaga och be om ursäkt för att det har brustit i den butiken, säger han och berättar att han fick reda på händelsen igår.

– Vi tog tag i det omgående och vi har satt in ytterligare en spärr i kassan så när man skannar en sådan vara kommer det per automatik upp en varning om att kräva legitimation. Vi har hårda restriktioner när det gäller detta, eftersom det är en helt annan sak än vad vi är vana vid att sälja, förklarar Pelle Sandberg.

Det var butikschefen på Life som sålde Alvedon till femtonåriga Julia.

– Det är inte okej på något sätt och det kommer att bli en erinran på det, det är att inte sköta sitt jobb och det får inte hända, säger Pelle Sandberg bestämt.

Har ni rätt kompetens för att sälja de här varorna?

– Ja, absolut, definitivt, vi är inte vana vid att sälja produkter med åldersgräns, men jag vill nog anse att vi är en av de mer kompetenta butikerna på marknaden för det, avslutar han.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se