Femåriga Ludvigs sköldpadda blev beslagtagen

När familjen Ahlesten från Hovmantorp köpte en sköldpadda i födelsedagspresent till sin femårigason anade dem inte följderna. Sköldpaddan blev beslagtagen och sonen Ludvig förlorade sin present.

En dag efter att sonen fått sin present ringde polisen till mamma Susanna Ahlesten. Sköldpaddan Thea blev samtidigt beslagtagen och femåriga Ludvig såg sin älsklingspresent försvinna.
- Han blev förtvivlad och grät när den beslagtogs. Det kändes otroligt tråkigt, säger Ludvigs mamma Susanna Ahlesten.
Nu, några veckor senare hävdes dock beslaget.
Bakgrunden till hela historien är att sköldpaddan misstänktes vara av arten grekisk landsköldpadda som man inte får bedriva handel med, eftersom den är utrotningshotad.

Rikskriminalen
Det var för 12 år sedan som sköldpaddan köptes av familjen Stjerneby i Anderstorp i Jönköpings län. Men i maj sålde de den via annons på internet. Den annonsen såg rikskriminalen och larmade polisen i Värnamo. De i sin tur åkte hem till Gun Stjerneby för att göra husrannsakan, för misstänkt handel med utrotningshotade djur.

- Jag tyckte det var fruktansvärt obehagligt. Det var som att vara värsta brottslingen, säger hon.

Eftersom det är familjen Ahlesten i Hovmantorp som nu äger sköldpaddan Thea, larmades polisen i Växjö. De beslagtog sköldpaddan och skickade den till Malmö Naturmuseum. Därmed blev även Susanna Ahlesten brottsmisstänkt.

Hävdes
Men i dag blev det bekräftat att sköldpaddan inte är en grekisk landsköldpadda, utan en rysk steppsköldpadda.

På tisdagseftermiddagen hävdes brottsmisstankarna och femåriga Ludvig i Hovmantorp får i veckan tillbaka sin födelsedagspresent.

- Han har inte önskat sig något annat. Vad han vill är att få tillbaka sin sköldpadda, säger Ludvigs mamma Susanna Ahlesten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista