Lammhult

Debatt och mingel på Möbelriksdagen

1:47 min

Importen av kinesiska möbler har ökat med 21 procent det senaste året. Och Kina är det stora hotet mot den småländska och svenska möbelindustrin.

– Ja, för nu tillverkar kinesiska företag mycket hög kvalitet på möblerna. Förrut var det lågt pris detsamma som Made in Chinakvalitet, idag är det lite lägre priser än de europeiska, men till motsvarande kvalitet och det är en allvarligare konkurrens, sa Leif Gustavsson, VD för TMF, Trä och- Möbelföretagen i Sverige, när han talade på Möbelriksdagen i Lammhult i dag.

Lockade nästan 300
Smålands Almedalsvecka, så kallade VD:n för Möbelriket Johan Sjöberg Möbelriksdagen i Lammhult som i år lockat nästan 300 personer att lyssna på föredrag, mingla och knyta kontakter.

Regionfrågan diskuterades också både från talarstolen och bland deltagarna i kaffepausen. Socialdemokraten från Älmhult Monica Haider reagerade på det hon hörde från talarstolen.

– Sven, landshövdingen från Kalmar, föreslog att vi skulle ha ett Östra Götaland och för mig känns Östergötland väldigt långt borta.

Småland som region?

– Ja, vi kan ju hamna där, vårt förstahandsalternativ har ju varit Skåne, men som det ser ut nu vill ju inte Skåne ha oss, säger Monica Haider.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista