"Marianna Agetorp är välkommen att föreläsa", säger Tryggve Ericson, förtroendevald i kyrkan. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Älmhult

"Fel av präst att stänga ute författare"

1:19 min

Det var fel av kyrkoherden i Härlunda att stoppa författaren Marianna Agetorp från att föreläsa på kyrkans kvinnofrukost.

Det säger nu ordföranden i kyrkonämnden i Virestad/Härlunda Tryggve Ericson, efter att Marianna Agetorp stoppades från att föreläsa i februari. Vill hon komma, är hon välkommen säger han.

Att en präst överhuvudtaget lägger sig in vem som ska föreläsa på en kvinnofrukost är fel och sänder ut fel signaler om vad kyrkan står för, säger Tryggve Ericson, ordförande i kyrkonämnden som säger att han fick informationen om konflikten via media.

Stå vid kyrkporten

– Vi har ju körer som kommer, skulle vi stå vid kyrkporten och fråga varje körmedlem "är du medlem i Svenska Kyrkan" och så får du ställa dig här utanför och vänta tills de andra sjungit färdigt? Det är inte det vi håller på med, säger han.

Tryggve Ericson har själv inte pratat med kyrkoherden, säger han, men ska göra det så snart han kommer hem från semestern.

– Han kanske kan motivera sitt ställningstagande, men rent spontant ser jag detta som en omöjlig väg för kyrkan att arbeta på.

Osäker

Tryggve Ericson är osäker på vad han som arbetsgivare och förtroendevald kan göra, men kommer att ta kontakt med kontraktsprosten för att få råd, säger han. På frågan om hur det blir med Marianna Agetorps medverkan på kvinnofrukosten i februari, där hon skulle prata om trädgård och hälsa, svarar han så här:

– Jag ser inte anledningen till att hon blivit utestängd, så jag hoppas hon kommer tillbaka och att det här blir som det var tänkt.

Sveriges Radio Kronoberg har sökt kyrkoherden åtskilliga gånger utan att lyckas.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista