Ann Hellströmmer, socialarbetare som jobbat med unga brottsoffer i många år föreläser om ökat stöd till dessa i Växjö idag. Foto: Thomas Graf/Sveriges Radio
Kronoberg

Unga brottsoffer riskerar att själva bli brottslingar

1:30 min

Om inte skola, polis och socialtjänst ser till att unga brottsoffer får stöd, hjälp och skydd i tid, finns det en stor risk att dagens drabbade ungdomar blir morgondagens gärningsmän.

Det menar socialarbetaren Ann Hellströmmer, som föreläser om detta i Växjö idag.

– Om vi tar det till skolans värld. Om det är så att en elev har blivit slagen, hotad och retad i många år så kanske den personen tillslut känner att den ska ge tillbaka. Och då först kanske det är så att vuxenvärlden reagerar över att personen inte mår så bra, säger hon.

– Jag har träffat många ungdomar genom åren som varit utsatta för olika saker hemma och i skolan och ingen har reagerat eller gjort någonting. Sen en dag slår dessa tillbaka själv och då får man direkt en anmälan till sociala myndigheter eller kanske polisen. Och sedan när de kommer till mig säger de: "Måste jag göra något själv för att samhället ska reagera?". Så tycker inte jag att det ska vara, säger Ann Hellströmmer.

Ann Hellströmmer är socionom i botten och initiativtagare till Stödcentrum för unga brottsoffer som finns på nio platser i landet. Men inte här i Kronobergs län. Hon har i nästan hela sitt yrkesverksamma liv arbetat som socialsekreterare med unga gärningsmän. Men 1999 började hon istället arbeta med den andra parten, brottsoffren. Idag är hon ombudsman på Stiftelsen Tryggare Sverige.

För att unga brottsoffer ska få mer stöd, skydd och hjälp krävs det att samhället samverkar mer och inte bara sitter på möten och dricker kaffe och pratar om problem som måste lösas menar hon.

– Det behövs att det kanske startas ett stödcentrum för unga brottsoffer också här i Växjö och Kronoberg. Polis socialtjänst, skola och landsting måste samverka på riktigt för ungdomarnas bästa. Och man måste få ungdomar att polisanmäla och få dem berätta vad de utsatts för.

– Internet är en annan farozon där många ungdomar blir väldigt utsatta och inte berättar för någon om det. En viktig uppgift över lag är därför att få ungdomar att berätta, säger Ann Hellströmmer

Avslutningsvis drar Ann Hellströmmer en liknelse med Clint Eastwood som i en del av sina filmer spelar den räddande riddaren.

– I Sverige är det alldeles för kallt för att Clint Eastwood ska komma ridande på en häst och rädda hela samhället som han gör i sina filmer. Så i Sverige måste alla bli sin egen Clint Eastwood. Här i Sverige ska vi inte tillåta att det onda tar över utan vi ska visa våra barn att det goda alltid vinner, säger Ann Hellströmmer.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista