Flera av kommunerna i Kronobergs län har ingen sortering av matavfall. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio
Kronoberg

Få kommuner sorterar matavfall

1:47 min

Flera av kommunerna i Kronobergs län har ingen sortering av matavfall. Trots att ett nationellt mål slår fast att matavfall ska återvinnas biologiskt redan år 2010.

I Älmhult byggde man en anläggning redan i början på 2000-talet, men man lyckades aldrig få den att fungera. Helt enkelt därför att invånarna inte sorterade tillräckligt bra. Flera av kommunerna i Kronobergs län har ingen sortering av matavfall.

Bara Uppvidinge kommun har fullt ut infört sortering av organiskt avfall trots att det finns ett nationellt mål om att matavfall ska återvinnas biologiskt senast 2010.

Två år

I Växjö är man på väg att bygga en anläggning och införa sorteringen, men först om två år räknar man med att vara i full gång.

– Att det blir nu är ju bland annat Europas grönaste stad. Det är ju en sådan åtgärd som Växjö måste göra för att kunna leva upp till det mottot, säger Steve Karlsson som är projektledare.

Matavfallet

Europas grönaste stad kallar sig Växjö i marknadsföringen. Men när det kommer till ett av regeringens miljömål, nämligen att matavfallet ska sorteras ut och tas om hand biologiskt har man fått se sig slagen med nära tio år av Uppvidinge som införde sortering 2002.

Å andra sidan är det de övriga kommunerna i Kronoberg ändå senare, med undantag av Älmhult där man sorterar i vissa bostadsområden.

Biogas

Men när Växjö är klar sin anläggning som kommer att kosta 120 miljoner har man kapacitet att ta emot matavfall från hela länet och omvandla det till biogas, som sen statsbussarna kan köras på.

Vid halvårsskiftet 2012 är det dags för Växjöborna att börja sortera matavfallet i två olika kärl. Fullt utbyggt ska det vara 2013. Vilket knappast gör Växjö till en föregångskommun. Regeringen hade satt 2010 för sina mål om biologisk återvinning av matavfall.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista