Vindkraftverk. Foto: Trons/Scanpix
Ljungby

Kompakt motstånd mot vindkraftpark

Ett 40-tal berörda fastighetsägare säger blankt nej till en planerad vindkraftspark i närheten av Nöttja, enligt de remissvar som nu kommit in till Ljungby kommun.

Motståndet mot en planerad vindkraftspark med sex verk i Staverhult i närheten av Nöttja i Ljungby är massivt hos dem som bor i närheten. Det framkommer av de remissvar som nu kommit in till kommunen och  vindkraftsutbygganden på landsbygden i Ljungby fortsätter att röra upp starka känslor.

Det är samma energibolag som vill uppföra vindkraftsparken i Staverhult som fick nej av politikerna till tre verk i Hamneda Horn nyligen.

Men den här planerade vindkraftsparken är dubbelt så stor, de vill nu bygga sex vindkraftverk, och i måndags var sista dagen för berörda att lämna sina synpunkter till kommunen. Det här området har kommunen inte pekat ut som prioriterat för vindkraft och motståndet från dem som bor i närheten är massivt.

"Djurlivet skadas och hela landskapsbilden påverkas av tornen. Blir det vindkraft i Staverhult kommer vi att kräva kommunen på ersättning för att värdet på våra fastigheter sjunker", skriver ett stort antal fastighetsägare.

Länsekologen skriver att området mycket väl kan vara boplats för kungsörn och att det måste undersökas ytterligare. Markaryds kommun har inga synpunkter på vindkraftparken, inte heller Sydvatten som äger Bolmentunneln i närheten.

Skogsstyrelsen påpekar att två av verken ska ligga intill naturreservatet Nöttja Urskog och anser att kraftverken bör läggas längre från reservatet. Möjligen kommer beslutet om Arise Windpower får bygga vindkraftverk i Staverhult att tas i februari.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista