Jan Ekberg. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio
Kronoberg

Arbete krävs för bättre integration

"Invandrare måste ut på arbetsmarknaden mer"
6:01 min

Flera decenniers misslyckad integrationspolitik har inneburit att invandringen i Sverige har blivit en kostnad istället för intäkt för Sveriges offentliga sektor. Det menar forskaren Jan Ekberg, Linnéuniversitet.

Sedan slutet av 1980-talet har invandringen varit en kostnad och inte en intäkt för Sveriges offentliga sektor. Det beror på en misslyckad integrationspolitik menar nationalekonomen Jan Ekberg från Linnéuniversitetet.

Idag presenterar han sin forskning i riksdagen kring de nationalekonomiska konsekvenserna av invandring, en rapport som han gjort på uppdrag av finansdepartementet.

– I dag har invandrare väsentligt sämre sysselsättning och högre arbetslöshet än bland infödda, menar han.

På 50-, 60- och 70-talet var arbetslösheten lika låg bland invandrare som bland infödda svenskar. Då underlättade invandringen försörjningen av hela Sveriges åldrande befolkning. Idag är sysselsättning bland utrikes födda 20 procent lägre och har istället blivit en kostnad för den offentliga sektorn.

Bra förutsättningar

Men det mest naturliga hade dock varit att invandrargruppen genererade en vinst för Sverige, eftersom de har en så kallad gynnsam ålderssammansättning. Det innebär att de flesta utrikesfödda i Sverige är i förvärvsarbetande ålder och väldig få är över 65 år.

Men trenden kan vända nu när det sker reformer i integrationspolitiken, menar Ekberg.

– Tidigare var det så, att den första myndighet som invandrare mötte var socialförvaltningen. Nu ska det bli arbetsförmedligen. Det är ett steg i rätt riktning hoppas vi.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".