Troja-Ljungbys medlemslokal har saknat godkända utrymnningsvägar. Nödutgång. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Ljungby

Trojas medlemslokal har saknat utrymningsvägar

1:34 min

Troja-Ljungbys medlemslokal har sedan den togs i bruk i höstas saknat godkända utrymningsvägar. Branddörren har nämligen gått ut till ett tak utan att det har funnit någon trappa.

Först igår kom trappan på plats - efter att räddningstjänsten hotat med att stänga lokalen.

– Nu finns det en trappa som är besiktigad av räddningstjänsten och godkänd, säger Reidar Hagforss, Trojas vice ordförande.

Det största problemet har varit att branddörren från medlemslokalen, som är till för sponsorer och inbjudna gäster, leder ut till ett tak men att det saknas trappa för att ta sig ner från taket. Först när räddningstjänsten i tisdags hotade med att stänga lokalen kom en provisorisk trappa på plats:

Varför har det tagit så lång tid?

– Jaa, trappan alltså, tiden berodde nämligen på att ett protokoll inte kommit till vår kännedom förrän mellan jul och nyår, säger Reidar Hagforss.

Redan i september klagade räddningstjänsten på bristerna vid en besiktning. Men det protokollet säger alltså Reider Hagfors kommit till Troja först flera månader senare.

Men ställdes det inte krav när ni byggde på åtgärder för att garantera brandsäkerheten?

– Jo, och de krav som kommit till vår kännedom har vi gjort. Vi har installerat en nödutgång. Det var då sagt att det skulle räcka med en stege ner från taket.

Men en stege räcker absolut inte säger brandinspektör Christer Holmström. Det måste till en trappa.

– Den trappan är av största vikt att folk kan ta sig säkert ner på fast mark, säger Christer Holmström.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista