Landstingets flyktingpsykiatri räcker inte till, menar flyktinghandläggare länets alla kommuner. Foto:Lars Pehrson/Scanpix
Kronoberg

Krav på mer resurser till flyktingpsyk

1:22 min

Flyktinghandläggarna i samtliga kommuner i Kronoberg slår nu larm om att landstingets flyktingpsykiatri inte räcker till och att det kan få svåra konsekvenser för människor.

– Det har börjat bli en ohållbar situation. Vi har många flyktingar ute i kommunerna som mår mycket dåligt. Tidigare om åren har vi haft stor hjälp av flyktingpsykiatrin, men i dag tar det oerhört långt tid för flyktingarna att komma till där, säger Peter Fridhagen, introduktionssamordnare i Tingsryds kommun och en av dem som står bakom skrivelsen.

Väntetiden till flyktingpsykiatrin är alldeles för lång och många av de flyktingar som kommit till Kronoberg är svårt traumatiserade och behöver omedelbar hjälp. Men resurserna är långt ifrån att täcka dagens behov, det skriver flyktinghandläggarna från länets alla åtta kommuner i ett brev till landstingsledningen. Och de kräver nu mer resurser.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt och vi vill påpeka det här för landstinget. Vi vill att man omedelbart sätter till mer resurser.

Varför tror du att det har blivit såhär?

– Jag tror att det är av ekonomiska skäl som man har dragit in på det, men det blir ju missriktat och får oerhörda konsekvenser för den här gruppen av människor, säger Peter Fridhagen.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista