Äggproducent i Ljungby frias

Äggproducenten Gunnar Pettersson från Fridtuna i Ljungby, som åtalats för att han fortfarande håller sina höns i en äldre sorts bur, friades på tisdagen av Ljungby tingsrätt.

Gunnar Pettersson är den förste i landet som åtalats för att han inte installerat den nya burmodellen som uppfyller hönsens behov av bland annat en sittpinne och ett sandbad.

- Jag är inte speciellt överraskad. Jag har hela tiden vetat att jag skulle vinna, säger Gunnar Pettersson.

Tingsrätten väljer alltså att fria Gunnar Pettersson. Däremot tar man inte ställning i sakfrågan, på grund av att det pågår ytterligare en rättsprocess samtidigt mot Petterson, där han hotas av vite från Ljungby kommun på grund av hönsburarna. Man kan inte vara föremål för två rättsprocesser samtidigt, anser tingsrätten.

Men dagens dom upprör Djurskyddsmyndigheten.

- Jag tycker tingsrättens motivering till att fira är mycket märkligt, säger Anders Gustavsson, jurist på Djurskyddsmyndigheten.

- Att den åtalade gärningen ska omfatta ett vitesföreläggande stämmer inte eftersom förbundet endast gäller efter augusti 2004. Därmed skulle Ljungby tingsrätt kunna döma äggproducenten, avslutar Anders Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".